Ақмола облысы білім басқармасының Степногорск қаласы бойынша білім бөлімінің жанындағы Степногорск қаласының “Балдырған” №2 балабақшасы” МКҚК
ГККП «Детский сад №2 «Балдырған» города Степногорск при отделе образования по городу Степногорск Управления образования Акмолинской области

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

"Кішкентай зерттеушілер"

18.03.2020

Мектепке дейінгі балалар-туған зерттеушілер. Оның дәлелі-олардың білім алушылықтары, экспериментке деген тұрақты ұмтылысы, проблемалы жағдайда өз бетінше шешім табуға деген ниеті. Қызықты және ерекше әрдайым жанында, ерекше күш-жігер мен шығынды қажет етпейді. Әрбір үстелде, әрбір үйде, белгілі және таныс, белгісіз және жұмбақ тұз бар.

№ 1 тәжірибе: "Тұз неден тұрады". Тұздың қасиеттері мен сапасын зерттедік. Тұздың дәміне тұздалған, ақ түсті, иісі жоқ, сусымалы.

№2 тәжірибе "Тұз қытырлайды". Табаққа тұз құйып, құрғақ қасықпен басып, содан кейін қытырлақ дыбыстарды естідік. Біз оларды аяз күні қармен салыстырдық.

Қорытынды: тұз кристалдардан тұрады. Сондықтан тұзға қасық басқан кезде оның кристалдары бір-біріне қажалады және біз қытырлақ естиміз.    

№ 3 тәжірибе. Түрлі температурадағы суда тұз. Біз суық және ыстық су құйылған екі стақан алдық. Және олардың әрқайсысына бір қасықтан тұз салдық. Стакандағы сулар лайланып кетті. Бірақ ыстық суы бар стаканда тұз тез ериді және су дерлік мөлдір болды. Ал суық су құйылған стақанда тұз түбіне құлап, су ұзақ уақыт бойы лайлап қалды.

Қорытынды: ыстық суда тұз тез ериді.

№4 тәжірибе "Тұз және жұмыртқа". Екі стақан су алдық. Бір стақанға 6 қасық тұз салып, жақсы араластырдық. Екінші стақан тұзды салмадық. Шикі жұмыртқа екі стаканға абайлап түсірілді. Тұз құйылған стақанда жұмыртқа бетіне жүзіп, тұзсыз стаканда жұмыртқа суға батып кетті.

Қорытынды: ас тұзының ерітіндісі суға қарағанда тығыздыққа ие.

Тәжірибе № 5 тұз - тазалағыш құрал. Біз кір бокалды алып, губкаға аздап тұз сеуіп, бокалды жудық. Ол таза, тіпті жылтыр болды.

Қорытынды: тұз оңай боялады және оны шығармашылықта қолдануға болады. Балалар бақылау, қарым-қатынас, зерттеу іс-әрекеті барысында тұздың қасиеттері туралы алғашқы түсінік алды. Тұз - маңызды азық-түлік өнімі ғана емес, сонымен қатар тәжірибе жүргізу, шығармашылық үшін қолдануға бақылау жасау үшін қызықты материалдар туралы білімді кеңейтті.

 

 

Просмотров: 711


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст